Küla- ja alevikuvanemate selts tähistas 20-ndat tegevusaastat.

Kogunesime 22.aprillil 2022a Estonia teatrisse, tähistamaks Rae Valla Alevike- ja Külavanemate Seltsi 20-ndat aastapäeva.

Seltsile tegid aluse kolm aktiivset Rae valla toonast külavanemat – Anu Roop, Vigo Kumari ja Taivo Laherand, kes 2002. aastal otsustasid koondada ühise katuse alla kõik Rae valla külade vanemad.

Aastaks 2007 olid enamus valla küladest saanud ka endale külavanemad. Sel aastal valiti juhatuse esimeheks legendaarne Ado Sepa, töö muutus planeeritumaks, sisukamaks. Külavanemate kojast sai Rae Valla Alevike- ja Külavanemate Selts.

Aastate jooksul on külavanemateks määratud lausa 92 tublit ja missiooniga inimest. Seltsi tegemisi suunavaid juhatusi on olnud seitse. Nendest neljal korral on juhatuse koosseisu tagasi valitud Kai Lasn ja Sirli Tiik.

20 aasta jooksul on kõige enam külavanemaid olnud Rae külal. Kokku 7. Vaid ühe külavanemaga on piirdunud Veneküla – külavanem Ramses Alliksooga, Soodevahe küla külavanem – Jaanus Tõnissoniga ja Ülejõe küla – külavanem Aleksander Torjusega.

20 tegevusaasta jooksul on meie endi jaoks olnud palju märkimisväärseid saavutusi, millest mõned on paistnud ka koduõuelt kaugemale: Harjumaa aasta külaks 2018. valiti Suursoo küla, mil Keiu Ruus-Lepp külavanemana viis oma küla nö suurele pildile.

Meie valda on tulnud mitmel korral Harjumaa sädeinimese tiitlid. 2013. aastal sai sädeinimeseks Kautjala-Patika külavanem Margus Vain ja 2020. aastal oli taas õnne sädeinimese tiitel koju tuua Kurna külavanemal Aivar Aasamäel.

Külavanema töö on vabatahtlik ja palka selle ei saa, seda enam tuleb tunnustada neid säravaid isikuid, kes on võtnud südameasjaks oma kogukonda vedada nii rõõmsamatel kui ka keerukamatel aegadel.

RVAKSi tulevikuvisioon on olla rohkem nähtavad ja innovaatilisemad igas ettevõtmises. Olla nakatavaks eeskujuks nii teistele valdadele kui ka oma naaberküladele.

Loodame kõiki näha suvisel küladepäeval et tähistada juubeliaastat koos!